DDB strijdt voor behoud zorgvoorzieningen in dorpen en wijken

In november 2006 vond de zoveelste aanslag op het voorzieningenniveau in Eerde plaats: als donderslag bij heldere hemel werd gestopt met het consultatiebureau in D’n Binnenhof in Eerde. De moeders van baby en kleuters moesten maar naar Veghel naar een nieuw gebouw van Stichting Thuiszorg Brabant Noordoost. Voor Eerdse en Zijtaartse moeders is dat een extra belasting, vooral omdat parkeren op het Stadhuisplein een crime is.

Meeleven, meehelpen en signaleren

Democratisch Dorpsbelang en met haar de meeste politieke partijen in de raad van Veghel zijn van mening dat een grondig overleg over efficiënte, toekomstige zorg in wijk en dorp hier op zijn plaats is. Dat was de reden om te zeggen: Laat Eerde nog open tot eind 2007 en beslis dan wat we gaan doen. In de toekomst iedereen naar het centrum van Veghel óf de zorg op een efficiënte manier naar de dorpshuizen en wijkgebouwen brengen. Hier liggen grote kansen om de leefbaarheid in wijken en dorpen te vergroten en een vangnet te creëren voor mensen met een handicap. Dit past bovendien binnen de WMO-opdracht. Meeleven, meehelpen en signaleren kan beter vanuit de kleine gemeenschappen zelf gebeuren. Hierdoor kan iedereen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Kwaliteit naar tevredenheid

Zorg is een belangrijke factor, zeker als het gaat om onze kinderen en kleinkinderen. Daar mogen we niets bij riskeren. Jarenlang heeft Stichting Thuiszorg Brabant Noord Oost eerst in het Wit-Gele Kruisgebouw en later in D’n Binnenhof het consultatiebureau naar tevredenheid uitgevoerd. Misschien niet de meest luxe omgeving, maar zorgtechnisch was er niets op aan te merken. Iedereen weet nog de reacties toen het bureau gesloten werd. In haar brief van 12 maart 2007 aan het college van B&W geeft de STBNO aan het consultatiebureau te willen heropenen op basis van hetzelfde zorgniveau als in 2006. Omdat de afmetingen van de spreekkamer niet voldoende zijn voor de ogentest en het gekoeld vervoer van de vaccins niet optimaal voldoet aan de laatste eisen, vinden zij het niet maximaal. Het heeft echter in het verleden nooit problemen gegeven.

‘Dichtbijzorg’

DDB wil alle Eerdse en Zijtaartse moeders dan ook oproepen weer gebruik te gaan maken van het Eerdse consultatiebureau om aan te geven dat het belangrijk is dat deze voorziening, al is het maar tot eind 2007, in het dorp aanwezig is. Het is net als met zoveel zaken in de dorpen: als het eenmaal weg is, kost het heel veel moeite om het weer terug te krijgen. Behoud van het consultatiebureau kan een begin zijn van meer dichtbijzorg in de dorpen en wijken

DDB wil ook graag weten of vanaf 16 mei alles weer loopt zoals voorheen. Voor ideeën van uw kant zijn wij in. U kunt contact opnemen met fractievoorzitter Cor van der Aa (tel. 36 68 58) of Peter van Asseldonk (tel. 34 04 92).