Zijtaarts Belang Dorpsnieuws Archief






Dorpsnieuws  Zijtaarts belang  Archief > Reizen > Ouderen op reis

Ouderen op reis

 

Per jaar reizen er naar schatting 1,7 miljoen Nederlanders af naar een vakantieland met een verhoogd gezondheidsrisico. Niet alleen jongeren trekken eropuit. Steeds vaker betreft het ook ouderen die exotische oorden bezoeken. Meer dan 10% van de reizigers naar de (sub)tropen is ouder dan 60 jaar. Wat vroeger een verre en avontuurlijke reis was, is nu een vrij ‘gewone’ vakantiereis geworden. Juist de last-minute reizen blijken bij ouderen populair te zijn.

Oudere reizigers en ziektes

Op zich is de leeftijd geen probleem bij het reizen. Het zijn de chronische aandoeningen die ervoor zorgen dat de 60-plusser tot de kwetsbare groep reizigers gerekend moet worden. De meest voorkomende chronische aandoeningen zijn: hart- en longaandoeningen, diabetes mellitus en overige aandoeningen waarvoor medicijnen gebruikt worden (bijvoorbeeld maagzuurremmers). In het dagelijkse leven in Nederland ondervindt iemand hier doorgaans weinig hinder van. Maar eenmaal op reis kan de aandoening of het medicijngebruik voor grote problemen zorgen. Een doktersbezoek in het buitenland kan dan noodzakelijk zijn, met alle gevolgen van dien.

Oudere reizigers en malaria

Daarnaast is bekend dat men vanaf de leeftijd van 40 jaar kan spreken van een afname van allerlei lichaamsfuncties. Hierdoor is het risico voor de 60-plusser op ernstige complicaties bij het oplopen van bijvoorbeeld malaria, hepatitis en difterie vele malen groter. Uit onderzoek blijkt ondermeer dat de oudere reiziger met meer nadruk geadviseerd moet worden over het risico van malaria. Met het stijgen van de leeftijd neemt ook het risico op een fatale afloop van een malariabesmetting toe. Het is dus van groot belang dat malaria voorkómen wordt!

Oudere reizigers en kinderziekten

Sommige ziekten zijn als kinderziekte betrekkelijk ongevaarlijk, maar als ze op volwassen of oudere leeftijd worden opgelopen, kunnen ze een ernstig verloop hebben.

Veel 60-plussers die op reis gaan zijn in de kinderjaren niet gevaccineerd tegen DTP (difterie, tetanus en polio). In Nederland is het risico op het oplopen van deze ziekten klein. Maar bij een reis kan dit risico juist sterk verhoogd zijn! Soms heeft men dit niet in de gaten. Maar juist ouderen sterven in het buitenland nog aan tetanus en difterie.

Veel ouderen hebben in hun jeugd een infectie met hepatitis A doorgemaakt en zijn hierdoor beschermd. De reiziger die deze antistoffen niet heeft en op gevorderde leeftijd hepatitis A doormaakt loopt een ernstig risico. Boven de 50 jaar leidt hepatitis A in 2% van de gevallen tot de dood. Het ‘ouder zijn’ stelt daarom extra eisen aan het opstellen van een goed vaccinatieadvies.

Lange vliegreizen

Ouderen kunnen problemen krijgen na een lange vlucht. Zij hebben vaak last van vermoeidheid, krijgen moeite met slapen en hebben last van opgezette benen en voeten. Ouderen zijn doorgaans gevoeliger voor een jetlag, de biologische klok raakt van slag en het kan dagen duren voordat dit ritme weer is hersteld. Zij zijn in het algemeen minder goed bestand tegen warmte, kunnen sneller uitdrogen en zijn bevattelijker voor infectieziekten.

Goede voorbereiding

Het voornaamste is dat de oudere reiziger op tijd de consequenties van de reis bespreekt en ruim op tijd voorzorgsmaatregelen neemt. Dit geldt zeker als er al een medische voorgeschiedenis bestaat. Het kan van belang zijn om goed te kijken wat een verstandige reisbestemming is. Hoe lang is de vliegreis erheen, wat is de temperatuur ter plaatse, hoe zijn de medische voorzieningen in het vakantieland? In sommige gevallen is bijvoorbeeld een cruise misschien een betere keus dan een verre vliegreis.

Wat doet de GGD?

Tijdens het reizigersspreekuur op de GGD wordt een compleet advies op maat samengesteld. Hierbij wordt naar de specifieke situatie van de oudere reiziger gekeken.

Leeftijd hoeft dus geen belemmering te zijn voor reizen. Maar extra voorzorgsmaatregelen kunnen nodig zijn.

Meer informatie

Op woensdag 12 september om 18:30 zendt TV&Co een item van de GGD uit over ‘ouderen op reis’. Kijk voor informatie op www.gezondbrabant.nl.

Wilt u meer informatie over reizigerszorg, kijk dan op onze website: www.ggdhvb.nl

U kunt ook een afspraak maken voor ons spreekuur via:

* Internet: www.ggdreizen.nl

* Telefonisch: 0900 – vaccins ofwel 0900 – 822 24 67 (€ 0,10 per minuut). Het afsprakenbureau is geopend op: maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur.