Zijtaarts Belang Dorpsnieuws Archief


Dorpsnieuws  Zijtaarts belang  Archief > Gemeente Veghel > Gescheiden inzameling van plastic verpakkingsmateriaal aan huis met ingang van 1 mei 2009

Gescheiden inzameling van plastic verpakkingsmateriaal aan huis met ingang van 1 mei 2009

 

 

Veghel, 22 april 2009

 

Sinds 1 januari 2009 bestaat de mogelijkheid om plastic verpakkingsmateriaal te scheiden van restafval. Het plastic kan worden ingeleverd op de milieustraat Doornhoek. Naast deze brengmogelijkheid gaat de gemeente Veghel vanaf 1 mei 2009 plastic verpakkings­materiaal gratis aan huis inzamelen.

 

Plastic verpakkingsmateriaal, zoals plastic bakjes en zakjes van groenten en vlees, plastic flessen, shampoo- en wasmiddelenflacons, plastic tassen en boterkuipjes kunnen apart in speciale transparante zakken aan de straat worden gezet. Groot voordeel voor de inwoners van de gemeente Veghel is dat zij hiermee aanzienlijk kunnen besparen op de kosten voor uw restafval. De grijze container hoeft namelijk minder vaak geleegd te worden en heeft minder gewicht.
Dit voordeel is er ook voor bewoners van flats en appartementen. Door plastic verpakkingsmateriaal gescheiden in te leveren en niet in de verzamel­containers te gooien, worden de kosten voor het legen beperkt en hierdoor kan de afvalstoffenheffing in de toekomst lager uitvallen.

 

Van afval naar grondstof

De reden dat gemeente Veghel dit initiatief neemt, is natuurlijk omdat het beter is voor het milieu. Door hergebruik ontstaat een nieuwe grondstof voor de productie van kunststof verpakkingen, maar ook bijvoorbeeld voor fleecekleding, speelgoed en tennisballen.

 

Informatiepakketje

Alle huishoudens krijgen deze maand een informatiepakketje in de bus, bestaande uit een brief van wethouder P. Hooiveld, een folder, inzamelkalender én 12 zakken voor de rest van het jaar. In de folder staat precies welk plastic verpakkingsmateriaal wel en niet in de zak gedaan mag worden.

Het plastic verpakkingsmateriaal kan in speciale plastic zakken, voorzien van het logo van de landelijke campagne ‘Plastic Heroes’, aan de straat gezet worden op de inzameldagen. De zakken worden in 2009 één keer per vier weken opgehaald door de huisvuilinzamelaar SITA. De eerste keer dat SITA de zakken ophaalt, is op maandag 11 mei en dinsdag 12 mei. In welke wijken dat gebeurt, staat op de inzamelkalender die wordt bezorgd