Zijtaarts Belang Dorpsnieuws Archief


Dorpsnieuws  Zijtaarts belang  Archief > Doornhoek - Kempkens > 2 Actiecomité tegen industrie op De Kempkens,

2 Actiecomité tegen industrie op De Kempkens,

 

 

Op ons artikel van donderdag 21 juni 2007 jl. in de Eerdse krant en in het Zijtaarts belang hebben we vele positieve reacties gekregen. Iedereen die ons aansprak over dit artikel is het erover eens dat er geen industrie moet komen in de mooie Kempkens. Opmerkingen die we echter ook vaak gehoord hebben, waren: dat industrieterrein komt er ondanks jullie protesten toch wel. Jullie maken geen schijn van kans om het industrieterrein tegen te houden.

Wij denken ook dat het moeilijk zal zijn om de gemeente ervan te overtuigen dat industrie op een van de mooiste plekjes van Veghel een slecht idee is. Maar we zullen er toch voor gaan,

De gemeenteraad van Veghel zal ons proberen ervan te overtuigen dat dit terrein noodzakelijk is voor de werkgelegenheid. Een aantal jaren geleden bij de ontwikkeling van Industrieterrein Doornhoek 1 is immers hetzelfde gebeurd. In een lang betoog sprak wethouder Kerkhof de verontruste burgers toe dat dit terrein strikt noodzakelijk was voor de werkgelegenheid van de Veghelse bevolking. Als we kijken wat er nu op Doornhoek 1 gerealiseerd is, zien we bijna zonder uitzondering logistieke bedrijven en bedrijven die zich richten op de verkoop en verhuur van goederen. Allemaal bedrijven die een enorm grondoppervlak nodig hebben en slechts een handvol personeel.

Onlangs hebben we allemaal een folder gekregen van de firma Goossens om personeel te werven. Vol trots werd erin medegedeeld dat ze een logistiek centrum gingen bouwen van maar liefst 30.000 m2 en 18 meter hoog. Ze zochten voor dat hele gebouw slechts 21 mensen. Als je op deze manier in de werkgelegenheidsbehoefte van een dorp als Veghel wilt voorzien, kunnen we nog heel wat bedrijventerreinen verwachten.

Wist u dat er nu al elke dag meer dan 10.000 mensen naar Veghel komen om te werken……en ’s avonds weer naar huis gaan.

Als onze verwachting, dat de bedrijven die zich op De Kempkens willen vestigen ook vooral logistieke bedrijven zullen zijn, uitkomt zal dit terrein ook snel vol zijn. Dat betekent dat bedrijventerrein Doornhoek 3, waar de meeste politieke partijen van Veghel niet meer tegen zijn en wat bij de planologische dienst van de provincie nog steeds bestaat, er ook snel zal komen. En daarna…

Een opmerking die we ook vaak kregen is: zijn jullie als actiegroep ook tegen de aanleg van de omleidingroute N266 en gaan jullie daar ook tegen protesteren. Het antwoord op deze vraag is ‘ja’, we zijn tegen de aanleg van deze weg. Wij denken dat je de plannen voor industrieterrein De Kempkens/Doornhoek 2, Doornhoek 3 en de rondweg niet los van elkaar kunt zien. Komt de rondweg door De Kempkens dan is de komst van industrie in dit gebied vrijwel zeker. Komt er een bedrijventerrein De Kemkens/Doornhoek 2 en eventueel Doornhoek 3 dan is het realiseren van een weg rond dat gebied een fluitje van een cent. Voor Eerde zal deze weg betekenen dat er 2, maar mogelijk ook 4 rijbanen aan de Eerdse kant naast de bestaande A50 moeten komen. Wat het voor Zijtaart gaat betekenen zal u bekend zijn. Wij denken echter dat protesteren tegen de rondweg meer een zaak is voor de Dorpsraden van Eerde en Zijtaart. Op onze hulp kunnen ze uiteraard zeker rekenen.

Het zal zeer moeilijk worden om al deze bedreigingen voor het dorpse karakter van Eerde, Zijtaart en de mooie Kempkens tegen te houden. Onmogelijk is het echter zeker niet. Volgens ons is de enige kans die we hebben om zoveel mogelijk mensen achter onze standpunten te krijgen. Als de politiek in Veghel weet dat er een groot aantal mensen tegen industrie en een rondweg zijn, hebben we een kans. Daarom, laat van je horen. Vertel tegen iedereen die het wil horen en niet wil horen wat jouw standpunt over deze kwestie is. Spreek de mensen van de dorpsraad en politieke partijen aan. Als we niets doen weten we zeker dat we over een paar jaar iedereen in en om Zijtaart tegen de industrie of enorme damwanden aankijkt en Eerde weer een stukje kleiner is.

 

DUS, WE STRIJDEN NIET ALLEEN VOOR ONZE BUURT, MAAR OOK VOOR HET BEHOUD VAN EERDE EN ZIJTAART EN DAT MOET IEDEREEN INZIEN.

 

LAAT DUS VAN JE HOREN!!!!!!!!!!!!!!!!